Fondue

fondue

Nu är det dags att för en riktig 70-talsklassiker! Fondue kom till i de schweiziska alperna när herdarna upptäckte att det torra brödet och den gamla osten blev godare om man smälte osten tillsammans med vin och doppade brödet i det. Osträtten spreds därefter till de finare salongerna genom tjänstefolket. Fondue kommer från franskans ‘fondre’ som betyder ‘att smälta’. I slutet av 1800-talet publicerades det första receptet som liknar den ostfondue vi äter idag. Fondue innehåller vitt vin och ost som får smälta samman i en gryta som först har gnidits in med vitlök. Stärkelse, t ex potatismjöl, tillsätts så att blandningen inte ska separera. Beroende på vilken ost den innehåller så finns det olika varianter:

  • Fondue neuchâteloise: gruyère och emmental
  • Fondue vaudoise: gruyère
  • Fondue fribourgeoise: Fribourg vacherin
  • Fondue de Suisse centrale: gruyère, emmental och sbrinz
  • Fondue savoyarde: comté, savoyard, beaufort, och emmental
  • Fondue jurassienne: comté

Enligt de klassiska reglerna för ätande av fondue får man ett straff om man tappar sin brödbit ned i osten. Om en dam gör det så måste hon kyssa mannen till vänster medan en man måste köpa en flaska vin till sällskapet. Jag har även hört mer könsneutrala varianter som att hen måste bada i Genève-sjön. Det anses inte lämpligt att dubbeldoppa, pinnen man använder för att doppa brödet med är inte tänkt att ätas från – man lägger ned den ostindränkta brödbiten på tallriken och äter därifrån.

Burgundisk fondue är en fransk variant där man doppar köttbitar i het olja. Den introducerades 1956 på Konrad Eglis restaurang i New York och därigenom startades den stora fondue-vågen på 60- och 70-talet. Egli uppfann även chokladfondue i ett reklamsamarbete med Toblerone. Kinesisk fondue kallas en mer hälsosam variant där kött och grönsaker doppas i buljong.

3 tankar om “Fondue

  1. Marcus Hansson skriver:

    Vi gjorde två blandningar, den första på gruyère, comté, mjölk, Grand Marnier, vitlök och muskot som reddes med smör och mjöl. Den andra gjordes på emmental, comté, vitt vin, vitlök, torr vermouth och muskot, samt reddes med maizena. Som bröd använde vi ett surdegsbröd och ett mörkare valnötsbröd. Tyvärr var de lite för färska vilket gör att de blir för mjuka när de skall doppas. Låt alltså brödet ligga framme ett dygn innan servering.

    Vi funderade länge på vad vi skulle ha till och bestämde oss till slut för charkuterier, vilket var ett lyckat val. I brist på schweiziska råvaror blev det bresaola, tryffelsalami, crudo, samt en stark och en klassisk salami – alla från norditalien. Vi serverade också oliver och cornichorns till.

    Då vi inte äger nån Boråsgryta fyllde vi skålar med kokande vatten som kastrullerna placerades på för att hålla värmen.

    Det är inte mycket till matlagning, mer av ostrivande. De första tuggorna var goda men en viss mättnadskänsla av ost infinner sig snabbt. Det gäller alltså att variera tillbehören. Vi serverade österrikisk Grüner Veltliner till.

    Betyg: 3/5

    Bilder: http://www.facebook.com/media/set/?set=oa.412290232181538&type=1

  2. Jessica Åberg skriver:

    Efter en dag i Dalslands alper kändes det rätt att plocka fram fondue-grytan. Den har stått oanvänd i skåpet sen vi flyttade till huset, men nu kanske den kommer fram någon mer gång. Jag vann den på ett lotteri min första kväll i Val d’Isère 1997, sen användes den ganska flitigt under den säsongen, men aldrig till ostfondue.

    ICA Åmål hade inget större urval av schweiziska ostar men vi fick tag på ca 1 kg Gruyère. Osten revs och hälldes i det kokande vinet i grytan som först gniddes in med vitlök. För att reda blandningen användes maizena och en matsked hallonbrännvin (vilket var det som huset erbjöd). Ostblandningen kryddades med muskot och peppar. Smaken blev god!

    Till fonduen hade vi förutom brödet, äpplebitar, paprika, vindruvor och cornichoner. Vi drack Leth till (Grüner Veltliner (nr 4200)).

    Håller med Hansson att det till en början är riktigt gott, men att det sen blir mycket ost. Burgundisk fondue är godare. Men det är ett ganska trevligt sätt att äta på. Lite pyssel och att det tar lite tid.

    Barnens kommentar var. ”Vad ÄR det som luktar”. Till dem blev det korv. Vi andra gav 3/5.

    https://picasaweb.google.com/lh/photo/XSx4z1tnnfTPAozQTpnICRUkaFwpLX7xDrb_INajI8c?feat=directlink

  3. Henrik Ovelius skriver:

    Vi lånade Lindas föräldrars fonduegryta och följde Morbergs recept ganska noga. Kom ihåg tipset härifrån lite sent men ställde i alla fall fram bröd på morgonen så det hann bli något torrt. Vi gned in grytan med en vitlöksklyfta (verkar vara standardförfarande i de flesta recept), sedan tog vi vitt vin och riven Emmentaler och parmesan som rördes ihop i en gryta på spisen. Under tiden blandades Absolut hallon och potatismjöl ihop som sedan rördes i och därefter tippades blandningen i fonduegrytan. Vi doppade två sorters bröd, gul paprika, gurka och äpple. Det luktade inte något särskilt men smaken var, nä inget vidare. Efter får i kål är detta nog det sämsta vi gjort. Det gick ju att äta men vi kommer knappast göra det igen. Betyg: Linda och Henrik: 1, Martin: 2. Ludvig (4,5 år) testade en bit, gav den betyget 100 och ville sedan bara äta äpple- och brödbitar utan ost. Pamina (1 år) åt glatt, både bitar doppade i ost och utan men så äter hon också allt.

Lämna en kommentar